Lukuvuosi 2014-2015 - Opiston arki rullasi taloushaasteista huolimatta

16.6.2015
Valtteri Sillanpää

Suomen teologisella opistolla vietettiin kevätjuhlaa torstaina 28. toukokuuta. Mennyt vuosi oli monella tapaa haasteellinen ja yllätyksellinen, mutta hukkaan se ei mennyt yhdeltäkään.

Kevätjuhlista on yleensä paljon vähemmän kerrottavaa kuin muista juhlista, koska kevätjuhlat ovat virallisia ja noudattavat tuttuja kaavoja puheineen ja lauluineen.

Ennen pönötystä haluan sen sijaan malttamattomasti kertoa kevätjuhlaa edeltävän illan grillibileistä. Aivan täydellisessä säässä järjestetty piknik jätti oppilaskunnan eli kaikkien opiskelijoiden puolesta hyvästit lukuvuodelle.

Lihamestarimme rasvaiset grillikyljykset upposivat nopeaan tahtiin nälkäisiin suihin. Opiston oma bändi viihdytti kevyellä musiikillaan väkeä, ja satakieli lauloi puussa.

Kuinka ihana ilta se olikaan!

Juhlava päätös

Opiston kevätjuhla oli sitten perinteinen kevätjuhla, jossa jaettiin todistuksia ja laulettiin Suvivirsi. Paikalla oli täysi salillinen ihmisiä; opiskelijoita, sukulaisia ja kunniavieraita.

Läsnäolollaan juhlaa kunnioittivat muun muassa eläkkeellä oleva opettaja Liisa Salmensaari ja opiston entinen rehtori Ilmo Mantere. Tunnelma oli leppoisa.

Kevätjuhlassa puhuivat kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen sekä rehtori Simo Lintinen. Muutama vakava sana juhlan keskellä pitää ihmiset maan tasalla.

Opiskelijan puheenvuorossa on sen sijaan lupa irrottautua hetkeksi. Olihan sentään tilipäivä. Juhla sujui kaiken kaikkiaan kunniakkaasti loppuun asti ja huipentui ruokasalin puolella herkkupöydän ääreen.

Haasteita ja kiitollisuutta

Jos viime ajat ovat olleet Suomen valtiolle haasteellisia, oli vuosi opistollekin haasteellinen. Koko Suomen Vapaakirkko elää keskellä suurta muutosta, joka vaatii omat ponnistuksensa.

Yhteistyön merkitys korostuu, kun yritämme saavuttaa tavoitteita. Teologinen opisto laittoi käyntiin Kympillä kuussa -kampanjan yhtenä ponnistuksena. Monet ovat sen löytäneet. Opiston näkökulmasta kiitos kuuluu teille, jotka olette lähteneet mukaan talkoisiin. Talkoilla nousee Suomi, ja talkoilla nousee opisto.

Tavallisen oppilaan näkökulmasta kuuluu suuri kiitos opiston henkilökunnalle. Vaikka haasteet ovat suuret, eikä niitä ole edes yritetty piilotella, on koko henkilökunta kaikella voimallaan pyrkinyt pitämään arjen mahdollisimman normaalina.

Opiskelijoille on pyritty takaamaan opiskelurauha. Tietenkään se ei ole ollut täysin mahdollista, mutta työmäärän huomioon ottaen jokainen henkilökunnan jäsen saa ansaitusti viettää hetken verran kesälomaa. Opiskelijoina nostamme hattua sille työlle, mitä Suomen teologisen opiston henkilökunta tekee.

Elämä jatkuu

Nyt on kesätauon paikka opiskelusta. Tai ainakin on aika tehdä jotain, mihin eivät palautuspäivämäärät kuulu. Jokaisella on erilainen elämä, kuka tarvitsee lepoa ja kenellä on talvesta virtaa jäljellä.

Kesä kuluu monilla töissä, joko odottaen paluuta opistolle tai uutta suuntaa miettiessä. Väärin ei tee hänkään, joka ottaa rennosti.

Elämämme ei ole kirjoitettu aina meidän näkökulmastamme valmiiksi. Sen huomasivat muutamat, jotka jäivät syystä tai toisesta pois kesken vuoden.

Emme voi tietää, mitä meille huomenna tapahtuu. Jumala on silti kanssamme joka päivä. Hän ei häviä koskaan, vaikka moni muu asia muuttuu. On jatkettava eteenpäin. Sen saa tehdä hyvillä mielin. Kesä on ihana.

Suomen teologinen opisto jää lomalle ennen viimeisen vuoden koitosta Santalassa. Siunattua kesää kaikille. Annetaan työntekijöiden huilata hetki. Jokainen työmies on levon ansainnut — ja jokainen joka tekee työtä toisten puolesta vielä enemmän.

Valtteri Sillanpää

Kirjoittaja on Teologisen seminaarin toisen lukuvuoden opiskelija.

TODISTUKSET 2014-2015

Lukuvuositodistukset 2014-2015 (yht. 81)

- Teologinen seminaari: 38
- Teologisen seminaarin etäpaketti: 25
- HOPE-raamattukoulu: 5
- Mentorikoulu: 13

Joista tutkintoja seuraavasti: 

Teologinen perustutkintotodistus
(59 op suoritettuna Teologisen seminaarin etäpaketissa):

- Sällälä Satu
- Pellikka Jussi
- Hämäläinen Ossi
- Haataja Juha-Pekka

Seurakuntatyön tutkintotodistus (120 op):

- Laamanen Pentti
- Väyrynen Teija
- Liukko Elina

Lähetystyön tutkintotodistus (120 op):

- Hänninen Mika
- Nieminen Topi
- Rokosa Markus

Pastoritutkintotodistus (240 op):

- Halonen Jarno, suuntautuminen seurakuntatyöhön
- Hirvelä Janne, suuntautuminen lähetystyöhön
- Hämäläinen Miika, suuntautuminen seurakuntatyöhön
- Mikkonen Juha, suuntautuminen seurakuntatyöhön
- Rogovin Sari, suuntautuminen seurakuntatyöhön