Luovan ilmaisun työkalut käyttöön seurakunnissa

24.2.2020

Tarinan kertominen on tehokas ja raamatullinen keino välittää tietoa – mutta sitäkin voi tehostaa:
– Käytämme visuaalisia keinoja kertoa tarinaa – ne pystyvät välittämään paljon enemmän kuin pelkkä puhe. Tämä vangitsee huomion ja viihdyttää, mutta myös vie opetuksen perille, sanoo Sonja Häkkinen.

Häkkinen ohjaa Luovan ilmaisun kursseja, joista seuraava järjestetään Suomen teologisella opistolla keväällä 2020. Hän on STO:n lähetystutkinnon jälkeen suorittanut teatteritaiteen kandiopinnot Yhdysvalloissa ja toimii tällä hetkellä musiikkiteatteri Valkiassa. Hän kokee kutsumuksekseen auttaa seurakuntia näkemään luovan ilmaisun mahdollisuudet.
– Tarkoituksena on varustaa ihmisiä käyttämään luovuutta ja esittävän taiteen keinoja seurakunnan eri työmuodoissa. Kuulemme innostavia esimerkkejä tästä.

Mahdollisuuksia ovat esimerkiksi Raamatun kertomusten ja opetusten elävöittäminen vaikkapa Alfa-kurssilla, leirillä tai jumalanpalveluksessa, sekä evankeliointi. Mutta esitysten valmistamisen lisäksi saadaan järeitä työkaluja ryhmäyttämiseen, luottamuksen rakentamiseen ja tiimityöskentelyyn:
– Luovan ilmaisun harjoituksia, joita kurssilla tehdään runsaasti, voit käyttää omassa työssäsi erilaisten ryhmien kanssa. Harjoituksissa ihmiset usein kokevat vapautumista ja oppivat ilmaisemaan itseään, Häkkinen kuvaa. 
– Yhdessä tekeminen on hauskaa, ja siinä oppii uutta itsestään ja toisista. Kun eläytyy toisen rooliin tilanteessa, joka on ihan erilainen kuin oma elämä, näkee toisen silmillä ja se avaa ihan uuden maailman. Tämä kehittää empatiakykyä: on vaikeampi tuomita ihmisiä, kun on mennyt heidän nahkoihinsa.

Häkkinen ohjasi kuluvana vuonna Kotkan vapaaseurakunnassa kaksi luovan ilmaisun viikonloppua.
– Luovan ilmaisun opetus koostuu yhdessä tehtävistä harjoituksista, luennoista, keskustelusta ja ryhmätyöskentelystä esitysten parissa.
Osallistuja Anton Nikiforov kertoo: – Halusin oppia lisää esiintymisestä ja siitä, miten olla vapautuneempi ja rennompi ihmisten edessä ja seurassa. Oli hauska huomata ja kokea, miten yhteisen draamaprojektin kautta tutustuu paremmin oman seurakunnan ihmisiin ja miten jokaisesta nousee pintaan jotakin uutta ja hienoa. Oli myös jännää löytää itsestänikin kykyjä esiintyä muille, vaikka en miellä itseäni kovinkaan lahjakkaaksi näyttelijäksi. 
– Suosittelen tätä kaikille, joita kiinnostaa näytteleminen, itsetuntemuksen kasvaminen, uuden kokeilu ja oppiminen ja muiden kanssa työskentely. Sopii oikeastaan kelle vaan, Anton rohkaisee.

teksti: Suvi Kankkunen

Sonja Häkkinen haluaa auttaa seurakuntia näkemään luovan ilmaisun mahdollisuudet.