Koulutustallenteet ovat uusi tapa opiskella Raamattua

3.9.2019

– Bongasin (Suomen teologisen) opiston Facebook-sivulta viime syksynä, että kurssi Pyhästä Hengestä ja terveestä karismaattisuudesta on tulossa. Aihe oli kiinnostava, mutta asumme Kuopiossa eikä minulla ollut mahdollisuutta lähteä paikan päälle, kertoo Johannes Rinne. Hän päättikin tarttua uuteen mahdollisuuteen osallistua kurssille kotoa käsin, koulutustallenteiden kautta.

Suomen teologinen opisto aloitti syksyllä 2018 koulutustallenteiden tuottamisen osana opetustaan Teopoliksella, Tampereella. Koulutussuunnittelija Juhani Ilkan, idean isän, johdolla alettiin lähettää suorana verkossa ja tallentaa opiston lyhytkurssitarjontaa sekä uutta koulutusmuotoa, iltaraamattukoulua.

Erityisesti iltaraamattukoulut, joita järjestetään lukukausien aikana Teopoliksen auditoriossa ja samanaikaisesti suorana lähetyksenä verkossa, saavuttivat heti suosiota. Niiden järjestämistä jatketaankin tulevana syksynä Samuel Tedderin Galatalaiskirjeen kurssilla, joka alkaa 11.11.19.

Suoraa ja tallennettua lähetystä

– Katsoin tallenteita kotona koulutusviikonlopun aikana aina noin puoli tuntia kurssin aikataulua jäljessä, eli melkein reaaliajassa. Välillä touhuilin tyttärämme kanssa jotakin, välillä pääsin yhden session ajaksi toiseen huoneeseen keskittymään ihan rauhassa, kertoo Johannes opiskelustaan Pyhä Henki ja terve karismaattisuus -kurssilla.

Vaikka tallenteita voi katsoa pitemmälläkin aikavälillä, Johannes koki itselleen hyvänä katsoa kaikki yhdellä kertaa läpi, jotta pystyi paneutumaan ja tekemään muistiinpanoja.

Samaa sanoo espoolainen Tarja Äijäläinen, joka osallistui Apostolien tekoja ja Johanneksen evankeliumia käsitelleisiin iltaraamattukouluihin kotoaan käsin. – On kivempi katsoa suoraa lähetystä, koska silloin on mahdollisuus tehdä kysymyksiä keskusteluajalla. Voin olla osa samaa porukkaa, joka on koolla Teopoliksella, ja kokemus on interaktiivisempi.

– Tykkäsin tosi paljon Apostolien teoista, siitä aukesi niin paljon näkökulmia ihan henkilökohtaiseenkin elämään. Johanneksen kurssinkin aikana on tullut paljon sellaista tietoa, mitä en itse ole osannut edes ajatella, Tarja jatkaa. Hänen elämäänsä opetus on vaikuttanut välillä hyvin suoraankin: – Muutamiakin kertoja on käynyt niin, että johonkin oman elämäni juttuun, joka minua on askarruttanut, onkin tullut vastaus luennolla.

Iltaraamattukoulu tavoitti uusia ihmisiä seurakuntaan Karttulassa

Karttulan vapaaseurakunnan johtaja Kaarina Hoffrén innostui heti kuultuaan, että teologisen opiston opetusta on tulossa tarjolle videolla. Seurakunnan ainoana työntekijänä, jolla on paljon opetusvastuuta, hän tarttui heti tilaisuuteen sekä virkistyäkseen itse että saadakseen seurakunnan opetukseen monipuolisuutta uusien opettajien kautta. Karttulassa valittiin Tommi Karjalaisen kurssi Vuorisaarna ja Jeesuksen vertaukset.

– Tämä on tapa tarjota laadukasta opetusta seurakunnan sisälle oman opetuksen lisäksi ja sitä tukemaan, ja lisäksi edullinen seurakunnalle, Kaarina kertoo.

Karttulassa kokoonnuttiin  syksyn ajan säännöllisesti joka toinen viikko. Pyrkimyksenä oli järjestää kodinomainen tilanne seurakunnan pikkusaliin, jonne tuolit oli asetettu puolikaareen. Illan aluksi oli hyvä kahvitarjoilu ja yhteinen rukous, jonka jälkeen hiljennyttiin yhdessä kuuntelemaan opetusta videolta. Ilta myös päätettiin yhteiseen rukoukseen.

– Kävijöitä oli suunnilleen 10 kerrallaan. Oli perusseurakuntalaisia, vastuunkantajia, myös toisista seurakunnista, ja jokunen sellainenkin seurakuntalainen, joka ei ollut käynyt juurikaan muissa tilaisuuksissamme. Tavoitettiin siis osittain uutta kohderyhmää, kertoo Kaarina iloiten erityisesti niistä seurakuntalaisista, joita tapasi ensimmäistä kertaa vuosiin. Karttulassa aiotaankin jatkaa iltaraamattukoulua myös tulevana syksynä.

– Opetuksen sisällöstä ihmiset kommentoivat, että oli hyvä opetus, ja kertoivat toisillekin että olisi kannattanut olla paikalla! Tommin opetusta pidimme hyvin syvällisenä ja hyvänä. Eräs osallistuja sanoikin: ”Kyllä tuo mies tuntee asiat ja puhuu sydämestään, koin että Pyhä Henki oli läsnä.”

Sekä Johannes, Tarja että Kaarina suosittelevat koulutustallenteita muillekin, joiden arkeen on sovitettavissa hieman aikaa Raamatun tutkimiselle, yksin tai yhdessä.

Teksti: Suvi Kankkunen

Uutinen on julkaistu Suomen Viikkolehdessä 23/2019.