Pyhä Henki ja terve karismaattisuus

Pyhä Henki ja terve karismaattisuus -lyhytkurssi on vastaus ajankohtaiseen kysymykseen "mitä pitäisi ajatella nykypäivän karismaattisuudesta?" Kurssin teemoja ovat esimerkiksi:

  • Pyhä Henki osana systemaattista teologiaa (oppi Jumalasta, kolminaisuus, oppi seurakunnasta)
  • Historiallinen katsaus karismaattiseen liikkeeseen
  • Terveen karismaattisuuden tunnusmerkit
  • Erityiskysymyksiä (esim. hengellinen sodankäynti, jälkikarismaattisuus, sessationismi, vallankäyttö)

1900-luvun alun helluntaiherätys synnytti sekä oman liikkeensä että uudisti vanhoja kirkkokuntia. Teologit kuvaavat asiaa niin, että tätä ennen Pyhä Henki oli kuin Tuhkimo, joka joutui jäämään kotiin samalla, kun kolminaisuuden muut jäsenet — Isä ja Poika — pääsivät juhliin. Näin syntyi karismaattinen liikehdintä, jossa tietoisesti etsittiin kokemusta Pyhåstä Hengestä ja hänen lahjoistaan. 

Samalla kun karismaattinen liike kutsui Pyhän Hengen juhliin niiden päähenkilönä, perinteisemmät seurakunnat kieltäytyivät kutsusta korostamalla Raamatun arvovaltaa. Tämän kahtiajaon mukaan karismaatikko ei voisi olla todellisesti Raamattua kunnioittava, ja vastaavasti Raamattua todellisesti kunnioittava ei saisi olla karismaatikko. Tämä kahtiajako on kuitenkin vääristynyt ja kiinnittää huomioita lähinnä ääripäiden epäkohtiin sen sijaan että rikaistuisi niiden vahvuuksista. 

Terveellä karismaattisuudella viitataankin seurakuntien toimintaan, jossa on löydetty tasapainoinen suhde kirjoitetun sanan — Raamatun — ja Pyhään Henkeen liittyvän kokemuksellisuuden välillä.

Viikonlopun ohjelmarunkoon voit tutustua tästä linkistä. 

 

Nauhoitettu: 9.–10.11.2018

Paikka: Teologinen opisto, Sairaalankatu 5-7, Tampere

Hinta:  osallistuminen webinaariin 60€

Opettajina Teologisen opiston opettajat, teol. tri Samuel Tedder ja teol. tri Tommi Karjalainen

Ilmoittautuminen päättyy 2.11.2018.

 

Webinaareja voi ostaa laittamalla sähköpostia osoitteeseen: teologinen.opisto@svk.fi