Raamatun juuret ja siivet

Raamatun juuret ja siivet -luennoilla pureudutaan syvälle Raamatun olemukseen ja merkitykseen 2020-luvun ihmiselle. Raamattu on haastava kirja – sen syntytapa venyttää käsityskykyämme Jumalan ja ihmisen välisestä vuorovaikutuksesta, sen ymmärtäminen laittaa meidät tiukkojen kysymysten eteen, ja sanoma – sen todeksi eläminen vasta testaakin rohkeutemme ja nöyryytemme. 

Luennoilla teologisen opiston opettajakunta pistää parastaan, ja lisäksi käytämme aikaa yhteiseen pohdintaan ja keskusteluun. Saat uutta syvyyttä ja laajuutta raamatuntutkiskeluusi ja työkaluja jatkaa syventymistä omatoimisesti. Hyppää rohkeasti mukaan!

Osa I 
Raamatun juuret

Luentosarjan ensimmäisessä osassa kysytään, miksi ja miten Raamattu syntyi ja mitä merkitystä tällä on. 

Jumalan sana, ihmisten kirjaimet – miksi ja miten teksti syntyi? 

Tommi Karjalainen

1. luennolla kysytään, mitä tarkalleen ottaen tapahtui, kun eri ihmiset kirjoittivat Raamatun kirjoja. Ohjasiko Jumala heidän kynänsä kulkua paperilla, saneliko hän tekstin kirjoittajalle, vai mistä jumalallisessa inspiraatiossa on kyse? Entä mitä tarkoittaa raamattu-uskollisuus? 

Raamattu ja Jumalan puhe – mitä tarkoittaa "Jumalan sana"?
Tommi Karjalainen

Mitä väite Raamatusta Jumalan sanana tarkalleen ottaen tarkoittaa? Siellähän näyttää olevan paljon myös ihmisten sanoja Jumalalle ja toisilleen. Entä miten juuri nämä tietyt tekstit ja kirjat tulivat osaksi Raamattua – kuka valitsi tekstit, milloin ja millä perusteilla?

Kopiointi ja kääntäminen – voimmeko luottaa prosessiin?
Markus Nikkanen

Jos kyse on Jumalan sanasta, miten se toimii eri kielillä? Mistä tiedämme, voimmeko luottaa käyttämäämme käännökseen? Entä vanhojen tekstien välittyminen tälle vuosituhannelle – matkalla on aika monta mahdollisuutta virheille, joten onko meillä lopulta mitään jäljellä alkuperäisestä tekstistä?

Lukeminen ja ymmärtäminen – pitääkö Raamattua tulkita?
Suvi Kankkunen

Emmekö voi vain lukea, mitä on kirjoitettu? Toisin sanoen, onko tulkitseminen tarpeen tai hyvä asia? Tarvitaanko Raamatun ymmärtämiseen jonkinlaista erityistä asiantuntemusta? Entä Pyhän Hengen rooli kirjoitusten avaajana?

Osa II 
Raamatun siivet

Luentosarjan toinen osa käsittelee kysymyksiä erilaisten Raamatun tekstien tulkitsemisesta ja soveltamisesta.

Uusi ja Vanha – miten kaksi eri testamenttia tulisi ymmärtää?
Tommi Karjalainen, Markus Nikkanen

Pitäisikö meidän tulkita Vanhaa testamenttia Uuden läpi vai Uutta testamenttia Vanhan läpi? Onko Jumala erilainen VT:ssa ja UT:ssa? Emme noudata enää kaikkia VT:ssa annettuja säädöksiä, mutta kuitenkin esimerkiksi 10 käskyn ajatellaan olevan edelleen voimassa – miksi?

Jumalan kansan suuri kertomus – miten lukea Raamatun historiaa?
Tomi Vaahtera

Raamattu sisältää paljon kerrontaa siitä, mitä on tapahtunut – miten tällainen kerronta on Jumalan sanaa? Miksi kertomukset ovat joskus yksityiskohtaisia, joskus hyvin ylimalkaisia? Kertomukset sisältävät myös kannanottoja – joku oli hyvää, joku pahaa – kenen ne ovat?

Katso kauas, näe lähelle – miten nykyihminen tulkitsee profeettakirjoja?
Timo Lehikoinen

Mistä tietää, mitkä Raamatun profetioista ovat jo toteutuneet ja mitkä eivät? Profetioita on paljon eri kansoille, joista suurin osa ei enää ole olemassa – miksi ne ovat edelleen Raamatussa ja mitä niistä pitäisi ymmärtää? Puhuuko Jumala edelleen samalla tavalla meille?

Ylistys, viisaus, valitus – mitä runous voi kertoa Jumalasta?
Tomi Vaahtera

Psalmeihin on joskus todella helppo samastua – paitsi niihin, joissa rukoillaan että Jumala surmaisi kaikki viholliset. Miksi tällaisia runoja on säilytetty Raamatussa? Jobin pitkät valitukset ovat raskasta luettavaa eivätkä Saarnaajan puheet aina vaikuta kovin kristillisiltä: "turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta". Miten näihin tulisi suhtautua?