Sisältö ja ajankohdat

House of Worship -ylistysvarustamo koostuu neljästä viikonlopusta Teopoliksella Tampereella ja itsenäisestä työskentelystä jaksojen välillä.

1. Jakso ”Bändin johtaminen ja sovittaminen"

Opettajina: Lasse Heikkilä ja Marianne Salminen

Kurssilla kerätään musiikin sovittajan työkalupakkiin uusia lähestymistapoja laulutekstiin, karakteereihin, rytmiin, harmoniaan, soitinten roolitukseen ja musiikillisen draaman rakentamiseen.

Lasse Heikkilä opettaa sovittamisesta 35 vuoden kokemuksella. Hänen työpöydiltään on lähtenyt maailmalle satoja eri tyylisiä sovituksia niin ammattilaisten kuin aloittelijoidenkin käyttöön. Teoriapohjaa on rakennettu Sibelius-Akatemian sävellyksen ja musiikinteorian osastolla ja bändejään Lasse on johtanut 12-vuotiaasta asti.


2. Jakso ”Songwriting"

Opettajina Maria Lappi, Teemu Sätilä, Pekka Simojoki, Marianne Salminen
Toisen lähijakson aiheena on biisintekeminen. Marian sanoittamisen kurssilla opit sanoitusten kirjoittamista ja analysointia. Työkaluina tähän ovat lyriikan keskeisimmät käsitteet, joihin kurssilla tutustutaan. Saat avuksesi myös erilaisia kirjoitusharjoituksia. Lisäksi pohdimme oman kirjoittajaäänen löytämistä. Voit tuoda kurssille mukanasi omia sanoituksiasi tai lempilaulujesi tekstejä tarkasteltavaksi! Teemu tulee jakamaan omasta musiikintekoprosessistaan sekä co-write -työskentelytavasta, joka on erityisesti kaupallisen pop-musiikin maailmassa suosittu tapa tehdä musiikkia. Hän kertoo myös yhdessä kirjoittamisen hyödyntämisestä Soundin albumin teossa. Lisäksi Teemun sessioiden aikana tulemme keskittymään erityisesti melodioihin niin analysoinnin kuin harjoitusten kautta. Artistivieraana on Pekka Simojoki, joka kertoo esimerkein ja tarinoin, kuinka hyvät hengelliset laulut syntyvät. Kuulemme vinkkejä, miten saada laulusta tasapainoinen kokonaisuus, kuinka välttää pahimmat karikot ja kliseet ja kuinka löytää sopivasti taivaan tuoksua ja mullan makua.

Laulaja-Lauluntekijä, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Maria Lappi opettaa sanoittamisesta. Hänen kutsumus on luoda kristillistä musiikkia. Marian laulujen ydintä ovat syvälliset, pohdiskelevat tekstit. Säveltämistä tulee opettamaan musiikintekijä ja artisti Teemu Sätilä, joka on viimeiset kaksi vuotta asunut Lontoossa musiikkia tehden ja opiskellen. Hän on julkaissut englanninkielistä indie poppia vuodesta 2015 saaden kansainvälistä huomiota sekä lähes miljoona streamiä Spotifyssä. Vuosina 2014-2018 hän vaikutti myös Hopeseurakunnassa, Turussa johtaen ylistystiimi Hope Soundia ja toimi kollektiivin albumin 'Luonamme' (2017) taiteellisena johtajana sekä yhtenä biisinkirjoittajana.


3. Jakso "Profeetallinen ylistys ja Pyhä Henki ylistyksessä"

Opettajina Johanna Särkkälä, Marianne Salminen

Kolmannen jakson teema on profeetallinen ylistys. Mitä muuta ylistys on, kuin laulujen läpilaulamista, bändin ja ihmisten johtamista ja tekniikan hiomista? Miten kuulla Jumalan ääntä ylistyksen aikana ja kuinka hypätä Jumalan virtaan? Miten antaa Pyhälle Hengelle ja armolahjoille tilaa toimia ylistyksen aikana ja laulaa Herralle uusi, spontaani laulu? Tarkoitus on sukeltaa aiheeseen ihan käytännön tasolla, yhdessä viipyen profetaalisessa ylistyksessä koko ryhmänä.

Aiheesta opettaa ylistysmuusikko Johanna Särkkälä, joka on musiikkipedagogi (AMK), ylistäjä, levyttävä artisti, säveltäjä ja tuottaja. Johannan kotiseurakunta on Tampereen vapaakirkkoseurakunta, mutta hän kiertää työkseen yhteiskristillisesti musisoimassa ja opettamassa ympäri Suomea. Hän opettaa myös yksityisesti laulua, soittoa ja sävellystä.4. Jakso "Ylistystapahtuman järjestäminen"

Opettajina Kaisu & Arska Paloheimo, Marianne Salminen

Viimeisessä jaksossa on aiheena ylistyksen johtaminen. Ylistyksen tavoite on johtaa Jumalan läsnäoloon. Miten se toteutuu käytännössä. Käsittelyssä ovat johtajan henkilökohtainen jumalasuhde, spontaanisuus vs.  suunnittelu, erilaiset johtamistyylit ylistyksessä, lauluvalinnat, biisilista ja ylistyksenjohtamisen sudenkuopat.

Opettajina toimivat Kaisu & Arska Paloheimo, jotka kertovat omasta tyylistään johtaa seurakuntaa ylistykseen tavoitteenaan rakentaa, palvella ja varustaa sekä seurakuntaa että yksilöitä. Ylistysmusiikki jakaa helposti mielipiteitä. Miten se voisi palvella seurakuntaa yhdistävänä ja jokaista voimaannuttavana tekijänä "niin, että te yksimielisesti ja yhdestä suusta ylistäisitte Jumalaa..."