5/6 - Miten mahdollistetaan tiimin sisäinen tilivelvollisuus?

Essi Sillanpää, Matti Kurki ja Jari Kaukonen

Kirjoitussarjan pääsivu >>

Edellinen kirjoitus >>

Seuraava kirjoitus >>

Tiimin toimintahäiriöitä on Patrick Lencionin mittavan tutkimustyön ja kokemuksen perusteella yleensä viisi: luottamuspula, konfliktipelko, sitoutumisen puute, vastuun välttely ja tulosten huomiotta jättäminen (Patrick Lencioni, Viisi toimintahäiriötä tiimissä, tarina johtajuudesta, suom. Marja Sevón, Päivä 2014). Suomen teologisen opiston tiimityökurssilla syntyi näistä aiheista opiskelijoiden kirjoituksia, jotka jaamme lukijoiden kanssa kuusiosaisessa kirjoitussarjassa. 

Tuntuuko joskus siltä, että ollessasi tiimipalaverissa, se olisi sama, kuin pelaisit lauantai-iltana perheesi kanssa Cluedoa. Pelaajat yrittävät salaperäisesti selvittää pelissä tapahtunutta murhaa aivan kuten tiimipalaverissa yritetään selvittää toisten tiimiläisten salaisuuksia.

Cluedossa havainnot merkitään muistiin paperille ja yritetään hämätä. Tiimipalavereissa havainnot pidetään kunkin ajatuksissa ja hymyillään peittelevästi.

Tällöin tiimissä vallitsee syöpä nimeltä tilivelvollisuuden väistäminen. Syövän näkyviin oireisiin kuuluu toisiin kohdistuva epäluottamus, hoitamattomat työt, salailu ja motivaation puute.

Jollei tiimin syöpää aleta hoitaa, ennuste tiimin hengissä selviämiselle on parista viikosta pariin kuukauteen. Mutta, kuten lääketiedekin on tänä päivänä hyvin kehittynyttä, on myös tiimityö. Tarjoamme tässä blogissa hyviä käytännön vinkkejä ensi hätään.

Ensin täytyy kartoittaa tiimin solukko eli millaisia ongelmia eri tiimiläiset kantavat. Tiimissä voi olla Mä teen ite -soluja, Nääh-soluja ja Joo joo -soluja.

Mä teen ite -solu

Tällainen tiimin solu todennäköisesti tuntee epäluottamusta toisiin tiimiläisiin eikä uskalla kertoa sitä. Hänestä tuntuu, ettei kukaan halua hänelle tai tiimin päämäärälle hyvää ja ettei häneenkään luoteta. Hänen ongelmansa on syvällä, joten hänen kohdallaan kannattaa aloittaa ihan alusta.

Hänen kanssaan täytyy selvittää, mistä epäluottamus johtuu.

Hänet täytyy vakuuttaa, että häntä ja tiimin päämäärää arvostetaan.

Hänelle täytyy antaa aikaa ja mahdollisuus kokea yhteyttä.

Nääh-solu

Solulla on todennäköisesti motivaatio kadonnut eikä hän uskalla kertoa sitä. Solusta tuntuu, että hänellä on liikaa tai liian vähän vastuuta. Tai sitten hän mahdollisesti kokee, ettei saa tarpeeksi haasteita.

Hänen tilanteessaan täytyy toimia seuraavasti:

Häneltä täytyy ottaa liika vastuu pois.

Hänelle täytyy antaa lisää vastuuta.

Hänelle täytyy antaa haasteita ja mahdollisuuksia käyttää kykyjään.

Joo joo -solu

Tiimin tällainen solu kärsii todennäköisesti sitoutumattomuudesta eikä uskalla kertoa sitä. Hän ei saa tehtyä sovittuja asioita, mutta antaa ymmärtää, että kaikki on hallinnassa. Hänestä tuntuu, että hän on heikko ja täysin epäonnistunut.

Tämä solu tarvitsee seuraavanlaista hoitoa:

Hänelle täytyy luoda turvallinen tilanne kertoa tunteistaan.

Häneltä täytyy kysyä yksityiskohtaisia kysymyksiä, koska hän mielellään kiertelee ja kuittaa.

Hänelle täytyy antaa mahdollisuus saada apua hänelle annetuissa tehtävissä.

Yksilöllinen kohtelu

Näillä ohjeilla pahalaatuinenkin tilivelvollisuuden välttäminen saadaan hyvään hoitoon. Täytyy muistaa, että ihmiset ovat erilaisia ja heitä täytyy kohdella yksilöinä. Lisäksi tilivelvollisuuden väistäminen yleensä on muiden ongelmien summa. Ennen kuin tilivelvollisuuden väistämisen voi korjata, täytyy selvittää sitä aikaisemmat ongelmat.

Erilaiset ryhmäytymiset ja yhteyden vaalimistapahtumat auttavat varmasti kollektiivisesti kaikkia tiimiläisiä.

Pitäkää päämäärä kirkkaana ja tiimi tiiviinä, niin kaikki uskaltavat olla tilivelvollisia toisilleen.