4/6 - Ei onnistu ilman sitoutumista

Raimo Kauppinen, Roni Lindberg ja Valtteri Sillanpää

Kirjoitussarjan pääsivu >>

Edellinen kirjoitus >>

Seuraava kirjoitus >>

Tiimin toimintahäiriöitä on Patrick Lencionin mittavan tutkimustyön ja kokemuksen perusteella yleensä viisi: luottamuspula, konfliktipelko, sitoutumisen puute, vastuun välttely ja tulosten huomiotta jättäminen (Patrick Lencioni, Viisi toimintahäiriötä tiimissä, tarina johtajuudesta, suom. Marja Sevón, Päivä 2014). Suomen teologisen opiston tiimityökurssilla syntyi näistä aiheista opiskelijoiden kirjoituksia, jotka jaamme lukijoiden kanssa kuusiosaisessa kirjoitussarjassa. 

Haluatko olla tärkeä ja arvostettu tiimin jäsen? Näiden sanojen kuuleminen lämmittää mieltä erinomaisesti. Etkö haluaisikin kuulua tiimiin, jossa saisit tuoda jokaisen mielipiteesi julki ja panostasi arvostettaisiin?

Älä pelkää avoimuutta

Patrick Lencionin mukaan kolmas toimintahäiriö tiimissä on sitoutumisen puute. Sen pohjana on konfliktien pelko.  Avoimuus kasvattaa sitoutumista. Avoimuus on myös portti arvostukseen. Jotta voin olla arvostettu, minun täytyy antaa itseni tiimille. Mutta entä jos pelkään tuoda mielipiteeni julki?

Avoimuutta pelkäävä tiimi ei sitoudu koskaan mihinkään. Jos johtajan tai muiden kanssa ei uskalla olla eri mieltä, tiimi ei voi saavuttaa täyttä potentiaaliaan. Jokainen jää ajamaan omaa asiaansa.

Jokaisen tiimin jäsenen ääni on saatava kuuluviin. Tämä on sekä johtajan että tiimiläisen vastuulla. Ihmiset  käyttäytyvät  sosiaalisissa tilanteissa hyvin eri tavoin. Toiset eivät saa sanottua mitään tilanteissa, joissa on äänekkäitä ihmisiä paikalla.

Johtajan elintärkeä tehtävä on varmistaa jokaisen tiimiläisen puheenvuoro. Kysymällä oikean kysymyksen ja kuulemalla aidon mielipiteen johtaja rakentaa sitoutumista tiimiinsä.

Älä ole vaiti

Aikuinen ihminen, jolla on tietoa, voi kasvaa yhä enemmän aikuiseksi. Kun tiedät, että tiimi tarvitsee jokaiselta jäseneltään rehellisen mielipiteen, voit luonteestasi riippumatta pyrkiä antamaan sen. Tämä on vaikea tehtävä monelle. Hyvä johtajuus on onneksi ensisijaista. Siltikin tiimin jokaisen jäsenen tehtävä on olla avoin tiimille. Hiljaisuus on aina hyväksymisen merkki.

Älä etsi omaa kunniaa

Asiaansa sitoutunut tiimi ei pelkää olla avoin. Sitoutunut tiimi ei tunne henkilökohtaisuuksia, vain yhteisen tavoitteen.

Kun tehdään päätöksiä, ne   tekee koko tiimi. Eriäviä mielipiteitä on tarkoitus esittää, jotta yhteisestä päätöksestä saataisiin mahdollisimman hyvä. Kun keskustelut on käyty, tiimi osaa valita mihin suuntaan edetä. Tässä vaiheessa jokainen on päätöksen takana, koska kukaan ei aja omaa etuaan.

Lisäksi jokainen myös tietää, että selkeä päätös on tehtävä, koska huono päätöskin on parempi kuin ei päätöstä lainkaan.

Voit  siis  olla  tärkeä ja arvostettu, kun sitoudut muiden kanssa tiimiin, jossa yhteinen panos on yksilön kunniaa tärkeämpi.