Seurakunnan elinvoimaisuus perustuu totuuden kohtaamiselle

29.2.2016


Merja Pitkänen

Suomen Vapaakirkon kotimaantyö kutsui vapaaseurakuntien työntekijöitä ja muita vastuullisia tutustumaan Vapaakirkon amerikkalaisen sisarkirkon kehittämään Vitality Pathway -nimiseen työkaluun.

Puolitoista päivää kestävään seminaariin kokoontui helmikuun lopussa kolmisenkymmentä osallistujaa. Elinvoimaisuus-polulla on kaksi kärkeä: uusien seurakuntien istuttaminen ja olemassa olevien elinvoimaisuuden lisääminen. Sekä Norjan että Ranskan vapaakirkot ovat ottaneet työkalun käyttöön.

– Jeesus haluaa kaikkien seurakuntien palavan lämmintä evankeliumin tulta, sanoi Suomessa lyhyellä vierailulla ollut pastori John Wenrich.

Hän johtaa Covenant Church -kirkon Seurakunnan elinvoimaisuus -nimistä työtä. Kirkkokunta pitää työtä niin tärkeänä, että sitä varten on haluttu palkata henkilöresursseja, jotka auttavat paikallisseurakuntia uudistumaan, olipa seurakunta pieni tai iso.

Kun seurakunta katsoo itseään Raamattu-peilistä, jonka Pyhä Henki nostaa sen eteen, nähdään totuus vallitsevasta tilanteesta ja siitä, mihin suuntaan ollaan menossa. Koko seurakunta halutaan aktivoida, ja polun joihinkin etappeihin kutsutaan mukaan kaikki seurakuntalaiset 12-vuotiaasta alkaen.

Mutta sama totuuden kohtaaminen Raamattu-peilistä toimii myös ihmissuhteissa, avioliitossa ja perheessä.

– Luulit tulevasi tähän seminaariin, jotta seurakuntasi herää, mutta Pyhällä Hengellä on vielä syvempi työ mielessään. Että sinä heräisit ja yhtäkkiä näkisit, mitä on puuttunut koko ajan, Wenrich sanoi seminaarissa kuulijoilleen.

Euroopan kulttuuria hän kuvasi maallistuneemmaksi kuin Yhdysvaltojen.

– Meille on sanottu, että jos haluamme tietää, millainen maamme on 20 vuoden kuluttua, on tultava katsomaan tämän päivän Eurooppaa.

Covenant Church antaa Vitality Pathway -aineiston vapaasti käytettäväksi ilman korvauksia. Esimerkiksi Norjan että Ranskan Vapaakirkot ovat ottaneet sen käyttöön.

Elinvoimaisuus-polku ei ole siinä mielessä tuontitavaraa, että jokainen maa saa sopeuttaa aineiston sanastoa ja käsitteistöä myöten maansa kulttuuriin — ja itse asiassa jokaisen maan kuuluu tehdä tämä sopauttaminen. Wenrich painotti tätä useaan otteeseen ja halusi kuulla jo esittelyseminaarissa joillekin käsitteille suomalaisten suuhun ja kulttuuriin sopivan sanan.

Suomen Vapaakirkon tämän syksyn työntekijäpäiville saadaan vieraita Norjan sisarkirkosta kertomaan omat kokemuksensa Elinvoimaisuus-polusta.

 

Merja Pitkänen  

Kirjoittaja on Päivä Oy:n toimitusjohtaja.

Lue, miten Norjan vapaakirkko on hyödyntänyt kyseisiä työkaluja ja lähtenyt uudistumisen tielle täällä.