Tampere lähestyy - opiston uuden oppilasasuntolan peruskivi muurattiin

3.9.2015

Hannu Lahtinen

Suomen teologinen opisto muuttaa Tampereelle kesällä 2016. Tulevan vuoden aikana laitamme erilaisia uutisia ja pohdintoja Tampereelle siirtymiseen liittyen. Jos sinulla on kysymyksiä tai kommentteja, lähetä meille viesti.

Alla oleva kirjoitus julkaistiin elokuussa 2015 Somen Viikkolehdessä.

– Rakentaminen on aina muutosta. Rakennamme täällä Sairaalankadulla, koska haluamme työllemme paremmat olosuhteet, Erkki Karvala totesi linjaten koko  hankkeen merkitystä Suomen teologisen opiston ja Vapaakirkon kannalta.

Kukapa muu olisi sopinutkaan paremmin tilaisuuden juontajaksi kuin arkkitehti Karvala, joka on ollut  hankkeessa keskeisesti mukana aina toimintaedellytysten parantamiseen tähtäävän projektin alkuvaiheista lähtien.

Aamulehti ja Suomen Viikkolehti

Peruskiveen muurattavan lieriön täyttivät taustayhteisöjen puolesta talous- ja hallintojohtaja Kimmo Kaartaman johdolla rakentamistoimikunnan puheenjohtaja Hannu Haapasalo, Vapaakirkon hallituksen jäsen Arto Kortemaa sekä Suomen Viikkolehden päätoimittaja Hannu Lahtinen. He myös laittoivat ensimmäiset erät muurauslaastia peruskiveen.

Lieriöön laitettiin peruskirja, asuntolan omistajan Tyyne-Liisa ja S.S. Salmensaaren Opintosäätiön säännöt ja rekisteriote, äskettäin perustetun Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiö Tyyne-Liisan yhtiöjärjestys ja rekisteriote, yksi euron kolikko, kyseisen päivän Aamulehti sekä Suomen Viikkolehden uusin numero.

Opintosäätiö on juuri omassa elementissään

Opintosäätiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Salmensaari iloitsi säätiön varojen vuosikymmenten aikaisesta karttumisesta, mikä mahdollistaa nyt 22 asuntoa käsittävän oppilasasuntolan rahoittamisen.

– 60-vuotias säätiö toteuttaa juuri sitä tahtoa, mikä oli perustajien tarkoitus: säätiö palvelee nimenomaan sellaisten nuorten opiskelijoiden tukena, jotka valmistautuvat seurakunnalliseen palvelutehtävään.

Peruskiven muuraukseen osallistuivat säätiön edustajina Pekka ja Marjatta Salmensaari, Olli ja Hannu Salmensaari, Seppo Kolehmainen (myös vuosikokoukselle päätösesityksen tehneen ryhmän pj.), Hannele Rantanen ja Jorma Terävä, (jotka edustivat myös Tampereen Vapaakirkkoseurakuntaa).

Monta hyvää yhteistyökumppania

Mukana peruskiven muurauksessa olivat luonnollisesti myös suunnittelijat arkkitehti Jouni Kulmalan kanssa. Sitten olivat vuorossa rakentajat pääurakoitsija, toimitusjohtaja Jorma Malmin johdolla sekä Tampereen Tilakeskus Liikelaitoksesta isännöitsijä Tero Mäkelä.

Kun naapurit eli Tampereen seudun ammattiopisto Tredun edustajat toimipistevastaavan Tarja Haapalan johdolla sekä seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Heikki Päätalo olivat tehneet osuutensa, Karvala kutsui rinnalleen muuraamaan Sairaalankatu-hankkeen alkuvaiheen kumppanit Tilakeskuksen silloisen johtajan Ilkka Ojalan, kiinteistöpäällikkö Pekka Niemen (ev. lut.) sekä Seppo Kolehmaisen. Karvala kiitti kumppaneitaan ansiokkaasta yhteistyöstä.

Käyttäjä edistää Jumalan tuntemista

Rakennus rakennetaan käyttäjiä varten. Teologisesta opistosta muuraukseen osallistuivat rehtori Simo Lintinen ja vararehtori Timo Lehikoinen. Lintinen luonnehti ennen siunausta pitämässään puheessa peruskiven muurausta erääksi täyttymyksen hetkeksi. Hän muistutti edesmenneen rehtori Väinö A. Hyvösen monista toimista opiston siirtämiseksi keskeisemmälle paikalle Suomea.

–Kävin itsekin Väinön kanssa monissa paikoissa. Hän halusi siirtää opiston lähemmäs elämän sykettä.

Lintinen muistutti, että Jumala on rakentamisen arjessa mukana. Oppilasasuntolan rakentaminen, konkreettinen työ on Jumalan palvelusta. Samalla on kyse myös korkeammasta ja suuremmasta asiasta. Opiston tehtävänä on edistää Jumalan tuntemusta. Jumala haluaa olla myös rakentajien sisäisen elämän rakentaja, jotta voisimme toteuttaa ihmisyytemme todellista tarkoitusta Jumalan yhteydessä.

– Olemme kiitollisia tästä projektista. Opiston sijainti on loistava, Lintinen linjasi.

Lopuksi Karvala muistutti, että rakennus tehdään tulevia sukupolvia varten. Sitä korostaakseen viimeinen muurausvuoro annettiin Tampereen Vapaakirkkoseurakunnan nuoremmiston jäsenelle Anttoni Lahtiselle.

 

Hannu Lahtinen

Kirjoittaja on Suomen Viikkolehden päätoimittaja.