Perheen lomailu on tasapainoilua

2.7.2015


Marjo Pulkkanen

Henrietta ja Tero Koskisen perheen kesäloma alkaa yleensä heinäkuussa Vapaakirkon kesäjuhlista, josta he useina kesinä ovat jatkaneet Himokselle New Wine -kesätapahtumaan. Tänä kesänä he menevät Kiponniemen toimintakeskukseen avioliittoleirille yhdeksi vetäjäpareista ja toimivat syksyllä alkavan Perheohjaajakoulutuksen yhtenä kouluttajaparina. 

Henrietta ja Tero Koskisella on takanaan  monet vetovastuut avioliittoleireillä ja Avioon aikovien viikonlopuissa.

– Kuitenkin muutama vuosi on vierähtänyt edellisestä avioliittoleiristä. Kun lapsetkin halusivat Kiponniemeen, päätimme lähteä vetäjäpariksi. Esikoisemme Ulrika osallistuu tällä kertaa jo leirin lastenhoitoon, Koskiset kertovat kesäsuunnitelmistaan.

– Leirivastuiden ulkopuolella viemme lapset uimaan ja ulos leikkimään. Leirikioski on heille myös yksi leiripäivien kohokohdista.

Vanhemmat nauttivat täysihoidosta, Suomen kesästä ja yhteisen kutsumuksen toteuttamisesta.

– Tutustumme uusiin ihmisiin, ja lapset saavat kavereita. Pakolliset kotityöt voi hetkeksi unohtaa. Antaessaan saa itsekin, se on tullut todettua monen leirin jälkeen fyysisesti väsyneinä mutta henkisesti virkistyneinä, Tero ja Henrietta tietävät jo edelliskerroista.

Kesän aikana perhe aikoo vierailla myös Muumimaailmassa, jossa perheen kuopus ei vielä ole käynyt.

Lomasta pisin aika vietetään yleensä Henrietan äidin mökillä Vilppulassa, josta käydään myös Teron vanhempien mökillä ja sukulaisten luona Valkeakoskella.

– Ulrika osallistui jo JunnuDynis-leirille isän kanssa, kun muu perhe jäi kotiin.

Kaikkien toiveet otetaan huomioon

Lomasuunnitelmissa Koskiset pyrkivät ottamaan huomioon kaikkien perheenjäsenten toiveet.

– Lapset laativat kesän alussa listan omista toiveistaan. Ihan kaikkia toiveita ei pystytä toteuttamaan, mutta jokaiselta toteutetaan jokin toive.

Hintavimmista toiveista yleensä toteutetaan yksi huvipuistokohde ja päiväkäynti kylpylässä.

Henrietta ja lapset nauttivat pienistä retkistä.

– Tykkään katsella nähtävyyksiä ja käydä luontokohteissa ja mökin lähellä pienten paikkakuntien kesätoreilla sekä poimimassa marjoja metsässä, Henrietta kertoo.

Tero tykkää halonhakkuusta, saunan lämmittämisestä ja rauhasta. Ne riittäisivät vaikka koko loman ohjelmaksi.

– Loma on tasapainoilua olemisen ja menemisen kanssa. Yritämme toteuttaa tasapuolisesti erilaiset toiveet. Retkissä hankalinta on useimmiten se lähteminen. Retket ovat kuitenkin lähes aina olleet mukavia koko perheelle, Tero myöntää.

Eväät ajomatkalle auttavat jaksamiseen

Monissa perheissä pitkät ajomatkat koettelevat pienimpien jaksamista ja aiheuttavat nahistelua takapenkillä.

Koskisten autossa kuunnellaan äänikirjoja, luetaan tai katsotaan lastenohjelmia tabletista.

– Kuuntelemme myös musiikkia lasten ja aikuisten makuun vuorotellen. Välillä on tarpeen pysähtyä viilentämään taka- tai etupenkin tunteita, koska kinaa syntyy varsinkin pitkillä matkoilla, vanhemmat tuumaavat.

Joskus kitkaa aiheuttavat liian suuret odotukset esimerkiksi retkipäivistä.

– Nälkä ja jano ovat myös yllättäviä kiukun aiheuttajia, joten jos muistaa ottaa pienet eväät mukaan, pysyy kaikilla mieli korkeammalla.

– Hyttysten runsaus tai viikon ajan jatkuva vesisade mökkiolosuhteissa voi myös kiristää pinnaa.  

Kirjoittaja Marjo Pulkkanen.

Parhaita lomahetkiä koko perheelle ovat uiminen, jäätelön syöminen, pienet paikalliskirjastot mökin lähellä ja kiireetön yhdessäolo.