Tutustu opiston ihmisiin - Petra Hämäläinen ja Raision vapaaseurakunta rohkeasti aitona yhteisönä

31.10.2014


Nana Kivimäki

Petra Hämäläisellä alkoi syksyllä kolmas vuosi Raision vapaaseurakunnan nuorisotyöntekijänä. Ennen tätä tehtävää hän opiskeli seurakuntatyötä Suomen teologisessa opistossa.

Teologisten opintojen ollessa päättymässä Petra alkoi toden teolla pohtia seuraavaa askelta Jumalan hänelle suunnittelemalla tiellä, ja Jumala alkoi puhua Petralle työstä Raisiossa. Pian tämän jälkeen myös Raision vapaaseurakunta lähestyi häntä kysellen halukkuutta nuorisotyöntekijän pestin vastaanottamiseen.

Kaiken kaikkiaan tämä siirtyminen alkoi vaikuttaa juuri oikealta, vaikka se samalla toki jännittikin. Jälkikäteen on helppo huomata, että silloin tehty valinta oli oikea.

Täysillä arjessa

”Elää täysillä arjessa” on ilmaisu, joka toistuu niin Petran kuin monien muidenkin raisiolaisten puheessa säännöllisesti. Tämä ei kuitenkaan ole vain yhteisön sisällä elävä sisällötön sanonta, vaan osuva kuvaus siitä elämäntavasta, joka leimaa Raision vapaaseurakuntaa.

– Seurakunnan dna:n ytimessä on ulospäinsuuntautuneisuus, aito halu elää täysillä arjessa ihmisiä varten, Petra toteaa.

– Vaikka seurakunnan arvojen ja näyn pukeminen sanoiksi ja lauseiksi on parhaillaan vasta menossa, ulospäin suuntautuminen on helppo havaita seurakunnan olemassa olevaksi arvoksi.

Yhteinen suunta

Meneillään olevan näkyprosessin Petra näkee seurakunnalle ja omalle työlleen todella arvokkaana.

– Kun yhteinen tehtävä on puettu sanoiksi, jokaisen on helppo päästä siihen mukaan. Varsinkin seurakunnan uusille jäsenille tämä on ollut hieno mahdollisuus päästä mukaan rakentamaan seurakunnan toimintaa sen perustasta alkaen.

– Samalla olemme voineet tarkastella omaa toimintaamme, niin sen vahvuuksia kuin haasteitakin, ja sitä, olemmeko mukana tekemässä juuri sitä, mitä Jumala on tekemässä.

– On helppoa ajautua tekemään jokainen omiaan, jos tarkkaa suuntaa ei ole määritelty. Yhteisen pohjan ja suunnan tarkentaminen antaa mahdollisuuden mennä paljon vahvemmin kohti päämäärää. Kaiken tämän hyvän lisäksi puhuminen on aina sairaan hyvä juttu.

Aitoa yhteyttä

Nuorisotyön kohdalla arvojen työstäminen on jo synnyttänyt työtä ohjaavan näkylauseen ”tavoitteena rohkeasti aito yhteisö”. Aitous ja yhteisöllisyys ovatkin olleet asioita, jotka ovat tehneet syvän vaikutuksen nuorten toimintaan, erityisesti Alive-iltoihin osallistuneisiin ihmisiin.

– Iltojen ilmapiiri on ollut aidosti lämmin. Aitous rohkaisee myös muita aitouteen, ja se, että saa tulla kohdatuksi omana itsenään rakentaa yhteyttä ihmeellisellä tavalla.

– Aito yhteisö on myös puoleensavetävä. Viimeisen puolen vuoden aikana Alive-illoissa on alkanut myös käydä nuoria, jotka eivät vielä tunne Jeesusta.

– He ovat kuitenkin kokeneet, että täällä on jotakin, mistä hekin haluavat päästä osallisiksi. Vaikkeivät he osaakaan nimetä ”tuota jotakin” seurakuntayhteydeksi ja Jumalan läsnäoloksi, he tunnistavat sen todeksi.

– Uskon, että Jumala tekee jokaisessa heistä työtä omassa aikataulussaan. Muutamat ovatkin jo ottaneet Jeesuksen vastaan.

Muutosvoimaa

– Samalla, kun iloitsen aitouden lisääntymisestä ja yhteyden kasvusta, huomaan Jumalan haastavan itseäni. Seurakunta ei ole vain kerho, kiva harrastus kivoine kavereineen, vaan jotakin perustavanlaatuisesti enemmän.

– Huomaan Jumalan kysyvän minulta ”Uskotko oikeasti, että ihmisiä voi tulla uskoon?” Jumala haluaa saada ihmisten elämässä aikaan paljon suurempia muutoksia kuin mihin me pystymme. Hän haluaa pelastaa ihmisiä.

– Me voimme vain palata takaisin perustehtäväämme — kohtaamaan ihmisiä ja rakastamaan heitä luottaen siihen, että Jumala tekee oman työnsä. Hänelle kaikki on oikeasti mahdollista!

Nana Kivimäki

Kuvassa Petra ja Miika Hämäläinen - (c) 2014 Mikko Larke