Tutustu opiston ihmisiin - rehtori Simo Lintinen täyttää 60!

23.10.2013


Hannu Lahtinen

Suomen teologisen opiston rehtori Simo Lintinen (kuvassa vasemmalla) täyttää 60 vuotta 26.10. Hän ei järjestä syntymäpäivänään suuria juhlia, vaan kutsuu ystäviään kotiinsa Tammisaareen.

– Tervetuloa meille joko lauantaina 26.10. tai sunnuntaina 27.10. Pannu on kuumana kumpanakin päivänä klo 14 alkaen pitkälle iltaan saakka. Eikä sitten mitään pönötysvaatteita ylle, vaan ollaan kotoisasti, Lintinen ohjeistaa.

Syntymäkaupunki

Olet palvellut Vapaakirkon työntekijäkoulutuksen johdossa syksystä 1991 lähtien. Tehtävä tuo tullessaan kesällä 2016 muuton opiston kanssa Tampereelle. Miltä muutto tuntuu?

– Minulle se merkitsee juurille palaamista. Olen syntynyt Tampereella. Syntymäkoti on alle puolen kilometrin päässä tulevasta työpaikasta. Toisen kerran tulin Tampereelle 1960-luvulla Matti-isän tullessa vapaakirkkoseurakuntaan pastoriksi.

– Kolmas muutto Tampereelle tapahtui vuonna 1974. Olin juuri hieman aikaisemmin avioitunut Helenan kanssa. Kiersin pari talvikautta Suomea ensin kotimaantyön ja sitten Suomen Vapaakirkon nuorten palveluksessa. Neljäs muutto tapahtui vuonna 1984, kun tulimme seurakuntatyöstä Boråsista Ruotsista Tampereelle ja aloitin työt seurakunnanjohtajana. Nyt on edessä viides kerta seurakunnan jäsenenä.

Valmisteluja

Miten opisto valmistautuu muuttoon?

– Opistoa on kehitetty ja kehitetään koko ajan määrätietoisesti sijaintipaikasta riippumatta. Siinä mielessä uusi sijainti ei tuo mullistuksia, vaikkakin uusia mahdollisuuksia sekä helpotuksia  käytännön toimintaan. Opisto on luonnollisesti mukana, kun kaikki Tampereelle tulevat Vapaakirkon yksiköt suunnittelevat yhteistyötään uudessa tilanteessa, joka helpottaa suuresti nytkin toteutettavaa yhteistyötä eri osastojen välillä.

– Toimimme opistona myös seurakunnan suuntaan. Pidämme sitä erittäin tärkeänä hankkeen kokonaisuuden kannalta. Seurakunta elää omaa elämäänsä eikä sinänsä tarvitse opistoa, mutta teemme tietysti niin hyvää yhteistyötä kuin mahdollista opistoa lähimpänä olevan seurakunnan kanssa. Osa opiston henkilökunnasta tulee seurakunnan jäseniksi, osa saattaa suunnata muualle riippuen siitä minne itse kukin asettuu asumaan.

– Olemme sopineet ensi alkuun kolmesta tapaamisesta opettajakunnan, seurakunnan työntekijöiden ja vanhimmiston kanssa. Ensimmäisessä tapaamisessamme kerromme toisillemme, miten tähän on tultu. Jaamme opiston tarinan, seurakunnan tarinan ja Vapaakirkon toimintojen kehittämistarinan.

– Toisessa tapaamisessa jaamme niitä ajatuksia ja tuntemuksia, mitä muutto on herättänyt opiston väessä ja seurakunnassa. Kolmannella kerralla  mietimme, mitä yhdessä kulkeminen käytännössä merkitsee.

Tämä syksy

Miten opiston syksy on alkanut?

– Opiston talous on edelleen tiukalla. Olemme todella kiitollisia kaikille niille vapaakirkollisille, jotka vastasivat äskettäiseen keräyksen muodossa toteutettuun avunhuutoomme. Keräys tuotti yli 20 000 euroa. Se auttoi meitä niin paljon, ettei ketään ole tarvinnut irtisanoa, vaan kahden viikon pituiset lomautukset riittivät tällä kertaa.

– Opiskelijamäärä on 56. Tavoittelimme 60 opiskelijan määrää. Työntekijälinjoilla on suunnilleen sen verran kuin pitääkin, mutta HOPE-raamattukoulussa saisi olla enemmän väkeä. Raamattukoulu on juuri se linja, jonka kasvua tavoittelemme viimeistään Tampereella, niin että saamme talvikurssien vahvuudeksi 65 opiskelijaa. Lisäksi meillä on 27 monimuoto-opiskelijaa, jotka ospiekelvat teologiaa oman toimen ohella. Lyhytkurssien ja monimuotokoulutuksen opiskelijoiden määrä kasvaa luonnollisesti keskeisemmän sijainnin myötä.

–  Meillä on nyt talossa sisällä ryhmä, jonka viimeinen eli 4. opiskeluvuosi toteutuu Tampereella. 

Hannu Lahtinen

Kirjoittaja on Suomen viikkolehden päätoimittaja.

Jos tarvitset lisätietoja, ota meihin yhteyttä.

Lisätietoja Simosta löydät opettajien esittelysivuilla.