Neljä vinkkiä virkistävään lomaan

24.6.2013


Helena Lintinen

Kesän alkaessa useimpien mielessä lienee alkava loma. Pitkä työrupeama tuntuu. Sisinkin on enemmän tai vähemmän tyhjä ja puuduksissa. Odotetaan pitkiä aamuja ja päiviä, jolloin ei tarvitse ryhtyä yhtään mihinkään. Saa vain levätä. 

Mutta mikä itse asiassa lataa akkumme parhaiten? Tai mistä saamme uuden voiman syksyn haasteisiin? Näitä asioita olen monesti miettinyt kesän alussa. Ja monenlaisia vinkkejä parhaaseen mahdolliseen lomanviettoon jaetaan medioissa ja ystävien kesken.

1. Jumala ja läheiset

Mutta mistä Jeesus sai ener-giaa silloin, kun Hän eli täällä maailmassamme ja jakoi meidän tavallisten ihmisten arjen? Ottiko Hän kenties viikon loman silloin tällöin?

Raamattu antaa meille mielenkiintoisen vihjeen siihen, mistä Hän sai voimaa ja akkunsa ladattua. Hän sanoi: ”Minun ruokani on se, että teen lähettäjäni tahdon.”

Mikä on Lähettäjän tahto meidän elämässämme? Sen kertoo meille Jeesus sanoessaan: ”Rakasta Jumalaa kaikesta voimastasi… ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”

Toisin sanoen hyvään ja virkistävään lomaan kuuluu aika ja seurustelu Jumalan kanssa. Hän pystyy ruokkimaan sisimpämme, inspiroimaan ajatuksemme ja motivoimaan jälleen uuteen työkauteen.

2. Tee hyvää toisille

Toiseksi hyvään lomaan kuuluvat ne ihmiset, jotka Jumala elämänpiiriimme johdattaa. Ehkäpä pitkiä päivällisiä ystävien ja perheen kesken elämää jakaen, ehkäpä naapurin auttamista, ehkäpä lapsista huolehtimista, ehkä jonkun vanhuksen ilahduttamista tai jotain muuta.

Raamatussa sanotaan: ”Autuaampi on antaa kuin ottaa.” (Ap. t. 20:35). Se pätee arjessa ja virkistää meitä.

Sananlaskuissa sanotaan samasta asiasta: ”Hyväätekeväinen sielu tulee ravituksi, ja joka muita virvoittaa, se itse kostuu” (Sananl. 1:25). 

3. Huolet ja keho

Kolmannen lomavinkin löydämme Jeesuksen kehotuksesta lakata huolehtimasta ja jättää asiamme Jumalan huolehdittavaksi. Useimmille meille se on jatkuvan itsensä muistuttamisen ja oppimisen paikka.

Koko universumin Luoja ja ylläpitäjä on luvannut pitää huolta jokaikinen päivä aina aikojen loppuun saakka. Jeesuksen lomakehotus: ”Katsokaa taivaan lintuja… katsokaa kedon kukkia … eivät ne työtä tee…Älkää siis murehtiko…” Jospa tuon oppisi!!

4. Liikuminen

Neljännen  vinkin heittää Paavali sanoessaan, että ”ruumiillisesta harjoituksesta on kyllä hyötyä vähään”.

Useimmat meistä käyttävät suurimman osan vuorokaudesta istumiseen autossa, työpöydän äärellä, palavereissa, kotisohvalla… Keho veltostuu ja väsyy, ja sen myötä mielikin puutuu.  Loma antaa hyvän mahdollisuuden pistää kroppa töihin. Ehkäpä sen myötä myös kunto ja kokonaisvaltainen hyvinvointi kohenee.

Tällaisia aineksia hyvään lomaan saa muun 10.-14.7. Himoksella pidetettävässä New Wine -kesätapahtumassa Himoksella! 

Helena Lintinen

Kirjoittaja on Suomen teologisen opiston opettaja, Suomen Alfa-kurssin valtakunnallinen toiminnanjohtaja sekä New Wine Finland -verkoston johtotiimin jäsen.