Uusia seurakuntia tarvitaan postmodernissa yhteiskunnassa

29.5.2013


Paula Vilkama

Suomen teologisella opistolla järjestettiin helatorstaina teemapäivä seurakunnanistutuksesta. Tavoitteena oli kasvattaa ymmärrystä ja mielenkiintoa uusien seurakuntien perustamista kohtaan. Opettajana oli Gateway Leaders -järjestön seurakunnanistutuksen kouluttaja Craig Whitney.

Teemapäivänä pohdittiin istutuksen teologisia näkökulmia sekä kuultiin innostavia todistuksia seurakuntaelämästä. Craig Whitney kertoi seurakunnanistutusprosessista ja haastoi opiskelijoita pohtimaan myös omia kokemuksiaan seurakunnasta.

Gateway Leaders -järjestön näkynä on mobilisoida johtajia perustamaan seurakuntia, joiden toimintakulttuuri vetää puoleensa seurakuntien ulkopuolisia ihmisiä postmoderneissa yhteiskunnissa.

Järjestöä johtaa sen perustaja ja Austinin Gateway -seurakunnan pastori John Burke. Hänen kirjansa Austinin seurakunnan toimintakulttuurista, Täydelliset älkööt vaivautuko, on käännetty myös suomeksi (Päivä 2009, suom. Ulla Tervo). Craig Whitney vastaa järjestössä seurakunnanistutustoiminnan kehittämisestä ja johtajien mobilisoimisesta.

– Valmistuttuani nuorisopastoriksi menin töihin perinteiseen seurakuntaan, jossa yritin tuoda uutta viiniä vanhoihin leileihin ja turhauduin.

– Tarvitsin apua ja halusin toimia viisaasti, siksi soitin mentorilleni ja puhuin tilanteesta. Hän kysyi minulta: ”Oletko koskaan halunnut perustaa seurakuntaa?” Se oli enemmän kuin kysymys, se oli kutsu ja valtuutus.

26-vuotiaana Craig perusti seurakunnan. 

Miksi istuttaa uusia seurakuntia? 

Uusi seurakunta, jonka toimintakulttuuri on mukautunut nykypäivään, tavoittaa parhaiten seurakuntien ulkopuolisia. Uudet seurakunnat tavoittavat parhaiten nuoria sukupolvia, asukkaita uusissa kaupunginosissa sekä uusia ryhmiä kuten maahanmuuttajia.

– Seurakunnanistutus on kiinnostanut minua jo parin vuoden ajan. Opetus vakuutti minut siitä, että postmodernissa ajassamme seurakunnanistutus on yksi tapa tavoittaa uusia ihmisiä, Maria Heikkinen toteaa.

– Minua kosketti rohkaisu siitä, että asioita voi tehdä uudella tavalla ja jonkun on aina mentävä edellä.

Craig Whitney toteaa, että Kristuksen ”seurakuntaruumis” tarvitsee uusia seurakuntia tuomaan uusia käytäntöjä. Uusien seurakuntien kautta nousee uusia, luovia johtajia, jotka ovat valmiita ottamaan riskejä. Uusi seurakunta voi toimia koko alueen evankelioivana moottorina ja haastaa jo olemassa olevia seurakuntia itsetutkiskeluun.

Seurakunnanistutusta Helsingissä

Tommi Ahonen suorittaa pastorin tutkinnon viimeisiä opintoja Santalassa. Tommi ja Paula Ahonen johtavat vuosi sitten perustettua seurakunnanistutustiimiä itäisessä kantakaupungissa, Helsingissä. Tiimi koostuu kuudesta aikuisesta ja heidän lapsistaan.

– Minuun teki vaikutuksen Craigin toteamus, että seurakunnanistuttajien elämä vaikuttaa seurakuntakulttuurin muodostumiseen. Kaikki alkaa ihmissuhteista, Tommi toteaa.

Hän aloittaa ensi syksynä Gateway Leaders  -järjestön online-koulutuksen.

Seurakunnanistutusta lähetyskentällä

– Meillä ei ole kokemusta seurakunnanistutuksesta, mutta olen aina ajatellut, että uusille seurakunnille on aina tilaa, toteaa Antti Huovila.

– Lähetystyöhön lähtiessämme haluamme luoda ystävyyssuhteita paikallisiin ja palvella heitä, Elisa Huovila toteaa.

– Kaikkien seurakuntien tulisi palvella ihmisiä ja seurakuntaan liittymisen tulisi olla helppoa ja ilman kynnystä, niin Suomessa kuin lähetyskentällä.

Craigin rohkaisu ja haaste suomalaisille

Seurakunnanistutuksen pitäisi aina lähteä sydämestä. Motiivina tulee olla rakkaus ihmisiä kohtaan.

– Aloita omista ihmissuhteistasi ja ryhdy parhaaksi ystäväksi sellaiselle, joka ei tunne Jeesusta, Craig haastaa.

– Postmodernissa yhteiskunnassa todellisuus on se, että et kerro mitään uutta. Voit tavoittaa ihmisen ja saada hänet tulemaan mukaan, lähinnä vain, jos hän on sinun ystäväsi.

Perusta Jeesuksen mallin mukainen yhteisöllisyyttä ja rakkautta heijastava yhteisö, joka on mukaansa kutsuva.

Ystävysty ihmisiin olemalla ja elämällä heidän kanssaan. Esittele ihmisille Jeesus tekemällä heidän kanssaan niitä asioita, joita Jeesus opettaa tekemään. Ihmisten palvelemiseen ei ole koulutusvaatimuksia.

Seurakunnan, joka tavoittaa oman alueensa, tunnistaa siitä, että ihmiset, jotka eivät tunne Jeesusta, tulevat uskoon. He kasvavat ihmisiksi, joiksi Jumala on heidät tarkoittanut.

Tehtävämme on myös pitää huolta maaperästä, jossa uskovat voivat kasvaa opetuslapsina. Yksi istuttaa, toinen kastelee ja Jeesus antaa kasvun. Kaikki tapahtuu Pyhän Hengen johdatuksessa.